Avantajele laptelui praf pentru purcei

In primele saptamani de viata, purcei sunt hraniti exclusiv cu laptele matern, care asigura intreg necesarul de proteina, energie, vitamine, lactoza.

Dupa primele 3 saptamani de viata, purceii incep sa consume cantitati mai mari de lapte matern, iar in cazul in care scroafa are un numar mare de purcei aceasta nu o sa mai faca fata la solicitarile nutritive ale purceilor, o sa slabeasca atat fizic (scadere in greutate) cat si a calitatii laptelui care-l pune la dispozitia purceilor. In aceasta situatie, in momentul intarcarii o sa avem un numar mai mic de purcei intarcati (comparativ cu cei fatati), purcei mai slab dezvoltati, si o scroafa epuizata care o sa intre tarziu in calduri, iar in momentul insamantarii o sa aiba un numar redus de ovule (datorita epuizarii fiziologice).

Pentru a evita toate aceste neajunsuri a aparut necesitatea introducerii in furajarea purceilor (inca din primele saptamani de viata) a laptelui praf. Prin furajarea purceilor cu un nutret combinat care sa contina si lactoza (lapte praf), purceii isi acopera o parte din necesitatile oferite de laptele matern, astfel ca o sa suga mai putin lapte de la scroafa.

Utilizand laptele praf furajer (sub forma uscata in furaj) o sa obtinem un numar de purcei intarcati aproximativ egal cu numarul de purcei fatati, iar scroafa o sa aiba o stare de intretinere corespunzatoare in momentul intarcarii (fara sa fie slabita-epuizata), o sa intre mai repede in calduri (caldurile nu sunt "sterse"), o sa elibereze un numar mare de ovule, fiind pregatita pentru o noua gestatie.

Dupa intarcare, intestinul purceilor isi reduce treptat permeabilitatea pentru lactoza, astfel ca dupa doua saptamani (de la intarcare) utilizarea laptelui praf nu este justificata.    

Bilardi Product SRL
vezi locatia
Baia Mare
Jud. Maramures
Str. Europa nr. 73
Tel./Fax: 0262-220192