Premixurile vitamino-minerale

Bilardi Product produce intreaga gama de premixuri vitamino-minerale si concentrate proteino-vitamino-minerale folosite in compozitia furajelor pentru pasari, porcine, bovine, cabaline etc.

Unele premixuri vitamino-minerale au in compozitia lor doar gama de microelemente vitaminice (A,D, E, K, C, complexul de vitamine B) si minerale (Fe,Cu,Mn,Mg,Zn,Se,Co,I). Toate aceste componente sunt dozate in functiile de cerintele fiecarei categorii de animale. Se amesteca folosindu-se un suport (de obicei Calciu). Pentru a incetini fenomenul de oxidare (a vitaminelor in special) se adauga un antioxidant alimentar, astfel incat valabilitatea acestora sa ajunga pana la 6 luni. Premixurile vitamino-minerale cu o astfel de compozitie au o rata de participare in furajul final de la 0,5% (destinat fabricilor de furaje ultraperformante) pana la 1% (destinat fabricilor performante).

Alte premixuri, cu o rata de incorporare de la 2,5% si pana la 5%, contin pe langa microelementele vitamino-minerale de mai sus, si macroelemente minerale, cum sunt: Fosfor, Calciu, Sare.
Pentru fermierii care detin efective reduse si care nu au posibilitati de omogenizare performante, recomandam utilizarea unui premix de 5%.

Exista fermieri care nu folosesc premixuri vitamino-minerale complete, spunand ca folosesc un complex vitaminic (in apa sau furaj), de regula un Selevit sau ADE. dar acestea sunt doar niste suplimente care se folosesc (suplimentar) in situatii deosebite de stres sau concomitent cu anumite tratamente medicale.

De ce este nevoie de un premix complet (complex) specific?

Pentru ca vitaminele si mineralele se completeaza intre ele si se potentiaza unele pe altele. De exemplu, degeaba folosim numai Calciu (ca parte minerala) intr-o reteta pentru ca acest calciu nu se fixeaza pe oase numai impreuna cu Fosforul. Iar calciul si fosforul nu pot fi metabolizate numai in prezenta vitaminei D. De asemenea absortia fierului este facilitata de Cu, Co, vitamine A,D,E si vitamine din complexul B. Si exemplele pot continua si cu celelalte elemente de vitamine sau minerale. Concluzia este ca degeaba folosim un element singular sau un grup restrans de elemente, ca acestea nu o sa fie valorificate corespunzator. Deasemenea nu este suficienta prezenta cantitativa a elementelor intr-un premix, ci este foarte important si raportul dintre acestea. Un exces de calciu necesita suplimentare de fosfor. De exemplu absortia de Mangan este favorizata de prezenta Biotinei si Colinei, dar este ingreunata de fosforul in exces, fierul in exces sau prezenta tetraciclinei. Acestea sunt doar cateva exemple, dar legaturi de "reciprocitate" exista la fiecare element component al unui premix.

Premixurile vitamino minerale mai pot sa contina (suplimentar) si enzime, aminoacizi, coloranti, forme medicamentoase (coccidiostatice), promotori de crestere, inhibitori de micotoxine, dar acestea nu se introduc in mod uzual (general). De fapt, un astfel de premix trebuie sa vina sa echilibreze o anumita reteta (cu o anumita compozitie) in aminoacizi, enzime, etc.

Necesitatea utilizarii premixurilor vitamino-minerale

Animalele aflate in libertate (in curte, pe pasune) au posibilitatea sa-si procure relativ singure elementele nutritive de care au nevoie pentru mentinerea functiilor vitale, si chiar pentru asigurarea unei anumite productii, (oua, carne, lapte etc.) daca habitatul permite. In aceste conditii, animalele "profita" de aer curat, razele solare (ce le confera un anumit grad de sanatate), proteina-energie din plante si seminte, minerale din sol (cristale de nisip), vitamine din frunzele verzi, etc. In aceasta situatie animalul este "cel mai bun nutritionist" stiind exact de ce are nevoie si in ce cantitate, totul este ca acel habitat (spatiu) sa-i poata oferi ceea ce cauta.

Situatia se schimba radical atunci cand urmarim productii superioare, sau cand crestem animale in conditii artificiale de adapost, unde prin cresterea densitatii, animalele sunt vitregite partial sau total de actiunea benefica a razelor soarelui, unde aerul inspirat este mult mai incarcat cu noxe, unde animalele nu au posibilitatea sa se (auto) aprovizioneze cu cele necesare. De aici rezulta necesitatea utilizarii premixurilor vitamino-minerale.

Rolul premixului vitamino-mineral

• Premixul vitamino-mineral prin compozitia sa specifica (specie, rasa,hibrid) asigura microelementele (vitamine si minerale) necesare pentru mentinerea starii de sanatate. Un animal bolnav sau in covalescenta (sub tratament) nu o sa asigure niciodata productii superioare, din contra, chiar o sa scada in greutate.

• Premixul vitamino-mineral asigura o buna valorificare a materiilor prime din furaje, facilitand transformarea acestora in produse (carne, oua, lapte), regland metabolismul. Fara acestea, proteinele si energia din furaje nu poate fi valorificata. Fara acest premix, in zadar folosim furaje proteice (scumpe) deoarece acestea nu sunt valorificate corect.

• Premixul vitamino-mineral (contribuie la o furajare echilibrata) reduce semnificativ pierderile prin mortalitati, reduce cheltuielile cu medicamente, etc.